Wrap armband

Helemaal hip deze zomer zijn de wrap armbanden

Het liefst zo breed mogelijk en met een verscheidenheid aan kralen. Mogelijkheden te over. Een enkelvoudige wrap, tweemaal om je pols of nog vaker. Grote of kleine kralen, macramé ertussen geknoopt, het kan allemaal.


Hoe maak je zo'n armband? Eigenlijk is het vrij simpel. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van mijn zelfgemaakte weefraam, maar een stevig stuk karton voldoet net zo goed. Het gaat er vooral om dat je het koord kunt spannen wat het rijgen gemakkelijker maakt. Op die manier kun je de leren veter beter op zijn plaats houden.

Op de foto's hiernaast zie je een voorbeeld van een stuk karton dat ik gebruikt heb om een andere wraparmband te maken. Met het rode koord heb ik de veter vastgemaakt zodat hij gespannen blijft.

Wat heb je nodig?
  • Een stevig stuk karton of klembord of een weefraam
  • Een leren veter van 2 meter, of twee stukken van 1 meter
  • C-lon of ander stevig nylondraad
  • 1 of 2 naalden
  • Voldoende kralen waarmee je deze lengte kunt vullen
  • Een knoop die gebruikt wordt als sluiting
  • Waxkoord dat je gebruikt om de macramé stukken tussen de kralen te maken. 
  • speciale lijm om de knopen van het waskoord te fixeren
wrap armbandZoals je op de foto van de armband ziet, heb ik gebruik gemaakt van een knoop in de vorm van een hartje. Deze knoop heb ik gebruikt om de veters aan het weefraam te bevestigen.

Vervolgens maak je er een dunnere draad aan vast, als rijgdraad. Hiervoor heb ik een lange draad (c-lon) dubbel gevouwen en met de weitasknoop een paar keer aan het begin, net na de knoop die het hart op zijn plaats houdt, vastgemaakt. Met de weitasknoop zit je draad stevig vast en is hij meteen mooi afgewerkt. 

wraparmband

Voor deze armband heb ik met twee naalden gewerkt, je kunt natuurlijk ook met één naald werken, net wat je zelf het prettigste vindt om te doen. De kralen rijg je op dezelfde manier als met weven tussen de twee leren veters. Omdat de glaskralen wat zwaarder zijn dan kleine rocailles, heb ik dit keer steeds twee keer heen en weer gestoken met beide draden.


Om het speels te houden heb ik telkens tussen een bepaald aantal kralen een stukje geknoopt met rood waxkoord, met de weitasknoop. Het einde van dit stukje macramé werk je af met een gewone knoop. De draden knip je af tot op de knoop en doe dan op beide uiteinden en de knoop zelf een beetje lijm. Goed laten drogen voordat je verdergaat.

Knoop een nieuw stuk rijgdraad aan en ga verder met kralen. Op deze manier kun je doorwerken tot je armband de gewenste lengte heeft. In mijn geval totaal 88 cm.

Ik heb de smaak te pakken en ga hier zeker nog veel meer armbanden mee maken! De resultaten kun je terugvinden op mijn website.

Groetjes,
José

www.heyleuk.nl voor mijn handgemaakte sieraden
www.josevriens.nl voor mijn boeken


Reacties