Kumihimo armbanden

Vlechten met de Kumihimo schijf

Zoals beloofd hier nog meer ontwerpen die ik met de Kumihimo schijf maakte. Inmiddels heb ik mezelf een echte schijf cadeau gedaan, wat toch wel heel erg prettig werkt. De zelfgemaakte kartonnen schijfjes werken prima, maar hebben de neiging om snel stuk te gaan bij de inkepingen, vooral als je ze vaak gebruikt.
Op de foto's een paar voorbeelden die gemaakt zijn van katoen. De katoenen pakketjes die je bij de Action kunt kopen, voldoen hier prima aan. Je hebt dan meteen een aardig aantal kleurtjes om mee te variëren.
Ik ben begonnen met het maken van een zogenaamde Infinty armband, de oranjekleurige. Met de Kumihimo schijf gaat dat supersnel, veel sneller dan het maken van bv een Peyote armband. Daarna heb ik een spiraalpatroon uitgeprobeerd, zoals de wit-zwart-grijze armband. Die is opgeleukt met een rood kralen kokertje.
Voor de uiteinden heb ik eindkapjes gebruikt die je kunt vastlijmen aan het uiteinde van je armband. De verschillende methodes hiervoor vind je op internet. De sluitingen heb ik weer zelf gemaakt. Haakjes die voor mij wat gemakkelijker werken dan een slotje. Ik heb wel gemerkt dat het katoen zodanig flexibel is dat zelfs het kleinste bandje eigenlijk niet eens losgemaakt hoeft te worden. Het rekt een beetje mee en als het niet te strak zit kun je het zo van je pols rollen.

En dan Kumihimo met kralen

Eerste een klein stukje geprobeerd om uit te vogelen hoe het werkt, maar dat gaat verrassend simpel. Je zet op dezelfde manier je draden op. In dit geval heb ik er 8 gebruikt. Het is wel even uitrekenen hoeveel draad je ongeveer nodig hebt. Voor eenvoudige armbandjes zoals hierboven (12 draads) heb ik 2 keer de lengte van de armband gepakt die ik wilde maken, plus nog 10 cm extra om ze netjes af te kunnen werken en om de afstand van het middelste gat naar de inkepingen te overbruggen. Toch wel lastig als je draad net te kort is om in een inkeping te haken. Draad aanhechten is misschien wel mogelijk, maar niet echt fraai. Neem liever iets te veel aan draad dan te weinig. Van het overschot kun je altijd nog een leuke sleutelhanger maken :)

Terug naar de kralen. Ik heb ergens gelezen dat er 140 kleine rocailles nodig zijn om een 8 draads Kumihimo ketting te maken. Natuurlijk kon ik dat niet meer terugvinden toen ik het nodig had. Toch dat aantal maar aangehouden. Wel heb ik 3 keer de lengte aan draad genomen en een stuk extra voor alle draden.  Hopelijk is dat niet te kort anders kan ik alles weer uithalen.

Het ligt er natuurlijk ook aan of je met grote of kleine kralen werkt. In grote kralen verdwijnt vanzelf al veel meer draad, dus zul je dan ook meer draad moeten nemen bij de opzet.
Het aantal kralen dat je wilt gebruiken kun je alvast op je draad rijgen met een naald. Om niet al die draden al direct bij de eerste draaiing in een knoop te leggen, heb ik van karton kleine vlindertjes geknipt met inkepingen aan de zijkant waarin ik de draad vast kan zetten. Het lange draad en de kralen rol je op zo'n vlinder en je zet je draad in de inkeping vast. Heel handig om te werken met een lange draad en een hoop kralen. Die kunnen er nu vanzelf niet meer afvallen.
Kralen kun je altijd later nog meer aanrijgen of het teveel eraf halen. Schrijf voor jezelf wel op hoeveel kralen je op iedere draad rijgt, dat is later handig terugzoeken, maar ook om een gelijkmatig werk te krijgen.

Als je de foto iets vergroot, zie je dat ik met twee soorten kralen werk. Het beginstuk is neutraal van witte kralen, het middelstuk maak ik met kristalkleur in een spiraalvorm, afwisselend wit en kristal. Daarom heb ik na het beginstuk op twee tegenoverliggende draden (4 dus in totaal) de kristalkralen geregen. Ieder een gelijk aantal. Dat geeft een spiraalvorm zoals je in andere patronen ook terug kunt vinden.

De ketting is nog niet af, maar als dat het geval is, zal ik daarvan ook een foto posten.
O ja, dat rare gele ding aan de onderkant is een gewicht dat ik aan de band aan de onderkant hang. Zo hoef je niet constant het uiteinde vast te houden en aan te trekken, dat doet het gewicht voor je, en zo staat er ook steeds dezelfde spanning op, wat je terugziet in je werk.

Veel rijg- en vlechtplezier!

Groetjes.
Jose


Kumihimo boeken, helaas wel in het EngelsReacties