Kumihimo

Armbandjes en meer van Kumihimo

Kumi watte??
Kumihimo. Een Japanse vlechtrage die langzaam de hele wereld verovert.


Wat is het eigenlijk?

Een manier om draden te vlechten die in Japan al zeker 1000 jaar wordt toegepast. Hiernaast zie je een plaatje van een schijfje waarmee je werkt. In de meeste gevallen wordt een foamschijf gebruikt met inkepingen aan de zijkanten en een rond gat in het midden. Je hebt echter ook houten schijven, vierkante, ronde en stervormige. Je kunt er ronde bandjes mee maken maar ook platte. Mogelijkheden te over. Zo'n schijf is ook heel gemakkelijk zelf te maken van een stuk stevig karton, en zelfs van een oude cd. Al denk ik dat je met die laatste de draden gemakkelijk beschadigt.


Wat doe je precies?


In plaats van het normale vlechten met drie draden dat wij kennen, kun je met deze methode meerdere draden gebruiken van 6 tot 32 of nog meer al naar de grootte van je schijf. Zonder te knopen kun je hiermee heel leuke resultaten bereiken. Van dik naar dun, van plat naar rond, alleen met draad of met kralen en andere versierselen eraan.

Hier vind je meer uitleg, een paar simpele patronen en bovendien een boekje dat erover is verschenen.Ik ontdekte vorig jaar deze manier van vlechten en maakte een paar simpele vriendschapsarmbandjes voor mezelf. Sinds ik met de wraparmbanden bezig ben, kreeg ik het idee om die twee te combineren. Kumihimo en wrap. Degenen die me een beetje kennen, weten dat ik er dan helemaal voor ga. Niet zomaar een bandje maken, nee, doorgaan en nieuwe ideeën uitwerken en verwerken met andere methodes.

Omdat ik zelf nogal eens moeite heb om de traditionele ijzeren slotjes vast te krijgen en die dingen bij mij geregeld kapot gaan, zoek ik altijd naar methodes om andere sluitingen te gebruiken voor mijn eigengemaakte sieraden.

Ook met Kumihimo kun je een mooie afwerking maken zonder met hele bussels draad te blijven zitten. Een knoop of een grotere kraal direct aan het begin door de dubbelgevouwen draden doen  (in plaats van een knoop te leggen in al je draden), zorgt ervoor dat je die kant al keurig hebt afgewerkt en bovendien het eerste deel van de sluiting klaar is. Aan het einde van het werk splits je de draden in twee groepen om een mooi knoopsgat te maken. Die werk je af door met de weitasknoop de overige draden bij elkaar te knopen en zo met een enkele knoop het werk af te hechten.


EDIT: Hier een foto van nog een manier om een draad af te hechten en een knoopsgat te maken. Strak met draad omwikkelen.

Je kunt ook kralen met je draad meevlechten. Dat is iets lastiger werken, maar na enige oefening lukt ook dat prima. Mogelijkheden te over die ik zeker ga uitproberen. Op Youtube vind je heel veel tutorials hierover die heel duidelijk zijn.

Veel plezier met vlechten als je het nu ook zelf wilt uitproberen!

Groetjes,
José

www.heyleuk.nl voor mijn handgemaakte sieraden
www.josevriens.nl voor al mijn boeken

Reacties