Knopen maken

geknoopt vriendschapsbandjeGeknoopt is leuker

Als je eenmaal begint met het werken met draad  - katoen, wol, borduurzijde - dan wil je meer. Althans, ik wel. Na het vlechten met Kumihimo ontdekte ik het knopen of ook wel macramé genoemd. Wie heeft er vroeger geen vriendschapsbandjes geknoopt? Al dan niet met een grote sluitspeld aan je broek vastgemaakt of vastgeplakt aan tafel om de draad niet te verliezen.

Een vriendschapsbandje maak je voor een vriend(in), zoals de naam al zegt. Je knoopt het bandje om de pols van je vriend(in) met de bedoeling dat het niet meer af gaat. Als het kapot is, knip je het los en vraag of krijg je een nieuw bandje.
Je kunt ze natuurlijk ook zo vastknopen dat je ze los kunt maken en eens kunt wisselen van bandje. Het voordeel van katoen en borduurzijde is dat je ze zelfs kunt wassen zodat ze er weer fris uitzien.

Vriendschapsbandjes zijn van alle tijden en eigenlijk nog nooit echt weggeweest. Met eenvoudige middelen kun je hele leuke dingen maken met eenvoudige katoenen draad in leuke kleurtjes. Smal, breed, lang, kort, dunne draad of dikke. Alles is mogelijk.
bord, geknoopt, armband, weven, macraméIk maak ook nu weer gebruik van mijn kartonnen bord waarin ik aan de bovenkant een schroef heb gedraaid. Er staat inmiddels ook een soort van centimeter op zodat ik niet steeds hoef na te meten hoe ver ik ben.
Je kunt zelfs speciale macramé borden kopen, net wat je wilt. En de sluitspeld, plakband of klem voldoet ook nog steeds.

geknoopt, macrame, vlechtBegin met een lus of met langere draden die je bij elkaar knoopt en waarin je later een of meer vlechten maakt als sluiting van je bandje. Kies het aantal draden dat bij het patroon past dat je wilt gaan maken. Ook nu weer kun je gebruikmaken van deze website waarop je heel veel patroontjes kunt vinden en waar je zelfs je eigen patroon kunt maken. Je kunt selecteren op het aantal draden waarmee je wilt werken, het aantal kleuren en de lengte van het herhalende patroon. Keuze te over, maar maak het je in het begin vooral niet te moeilijk om het te leren.
Werk je bandje af door de draden in een of twee strengen bij elkaar te vlechten of met de weitas-knoop bij elkaar te binden. Je kunt ze aan elkaar knopen maar ook een schuifknoop (foto 2) maken zodat je bandje altijd past, aan wie je het ook geeft, en het gemakkelijk is uit te doen.

Wat dacht je van de vlecht op foto 2? Heel eenvoudig en leuk om te doen. Hang er een bedeltje aan en je vriendschapsbandje krijgt net wat meer. Of versier het met kraaltjes. Er worden tegenwoordig zelfs horloges aan geknoopte armbanden gemaakt. Heel leuk om te zien, heel erg Bohemian of Boho zoals het ook wel wordt genoemd.
geknoopt, vriendschapsbandjes

Ik hoop dat ik weer wat mensen enthousiast heb gemaakt om lekker aan de slag te gaan met draad en leuke bandjes te  knopen. Leuk om te krijgen en nog leuker om weg te geven!

Groetjes en veel knoopplezier!

José Vriens

Mijn boeken vind je op www.josevriens.nl
Mijn handgemaakte sieraden op www.heyleuk.nl


Reacties