Granny square tas en tapestry

granny square, tas, handtas, schoudertas, gehaakt, haken, handgemaakt, heyleukGranny square tas

Een grote granny square tas gehaakt van één grote granny. Leuk om te doen en een betere optie als je net zoals ik een hekel aan het aan elkaar naaien van kleine granny's hebt.
Ik haakte hem met blauwe, rode en lichtbruine dunne katoen op naald 2 waardoor de gaten tussen de blokken kleiner zijn.
Met een sluiting met een knoop en een hengsel dat lang genoeg is om de tas aan je schouder te dragen, maar niet te lang om hem in de hand te houden.

granny square, tas, handtas, schoudertas, gehaakt, haken, handgemaakt, heyleuk


granny square, tas, handtas, schoudertas, gehaakt, haken, handgemaakt, heyleuk

granny square, tas, handtas, schoudertas, gehaakt, haken, handgemaakt, heyleuk


Het grote vierkant meet 52x52 cm. De tas is niet gevoerd. 
Patroon heb ik hier vandaan.

Tapestry/Mochila

Ondertussen ben ik met nog een paar projecten bezig. De eerste opzet van een Mochila/Tapestry tas is gemaakt. De bodem is bijna klaar. Waarom die slash tussen mochila en tapestry? Het is een beetje van beiden. Gehaakt onder de twee lussen van de vasten, maar wel met yarn under. De v'tjes worden dan net wat strakker dan met yarn over. Ik weet nog niet of ik de rest van de tas met de mochila techniek van haken onder de achterste lus ga toepassen. Gewoon even proberen wat het mooiste resultaat geeft.
tapestry, mochila, gehaakt, haken, heyleuk, yarn under

Het is wel een mooi, strak geheel wat stevig aanvoelt. Ik haak deze tas met naald 3 en met Pinguin Esterel katoen.
Tapestry of Mochila is een techniek die al van oudsher door de Wayuu vrouwen uit Colombia/Venezuela wordt toegepast om kleurrijke spullen te haken. In plaats van steeds een bolletje voor iedere kleur apart aan te haken, neem je de draden mee over de vasten, op dezelfde manier zoals je een overgebleven eindje weg zou haken. Je haakt de draden mee en pakt de kleur weer op waar je die nodig hebt. Op die manier wordt je tas bv, stevig en mooi zonder dat je talloze draadjes moet wegstoppen. Je haakt alleen maar vasten in de achterste lus (mochila) of onder de twee lussen van de vorige vasten (tapestry).

Pied-de-Poule

Het volgende project wat nog op de naald staat en wat bijna af is, is een poncho met een pied-de-poule patroon erin. Het heeft even geduurd, maar nu ben ik eindelijk aan de afwerking toe. Nog een rand en franjes, dan is hij klaar.

Groetjes,
José

Reacties

 1. Wat een leuk idee die granny square tas. Brengt me op ideeën...
  Die andere tas ziet er ook al geweldig uit. Ik heb wel meer met die techniek gezien, het geeft een heel mooi effect.
  Die poncho wordt mooi, ik ben benieuwd naar het eindresultaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben je al aan het haken? Met granny's kun je heel veel.

   Verwijderen
  2. Op dit moment nog niet, maar misschien binnenkort, ik vind die tas echt heel leuk. Ik vind haken wel leuk, maar breien doet minder pijn aan mijn handen.

   Verwijderen
  3. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Ik kan juist niet meer breien vanwege mijn schouder. Vroeger heb ik heel veel gebreid.

   Verwijderen

Een reactie posten