Clutch tas

Een clutch als handtas

Een leuke clutch tas gehaakt van dikke gemêleerde wol, en wit en blauwe acryl die erin terugkomen. Het patroon vond ik op Pinterest met een link naar een YouTube filmpje. Ook zonder geluid is het duidelijk hoe je deze tas moet maken.Je mindert bij de bovenrand zodanig dat je opening kleiner wordt en de tas taps toe gaat lopen.


Ik heb gekozen voor een reliëfsteek zodat je opdikkende strepen over je tas krijgt. Eigenlijk is het heel eenvoudig om deze tas te maken. Je begint met het aantal steken waarmee je de hoogte van het begin bepaalt. Let er op dat je de lap die je haakt later wel dubbel moet vouwen om een tas te krijgen!

Dan begin je te meerderen meteen na de eerste toer. Dat kan op twee manieren.
Of je meerdert in het midden of meerder aan het begin van iedere toer. Het effect blijft hetzelfde. Vanuit het midden zie je wel meteen het effect.
Naar het midden toe moet de tas immers groter worden. Vervolgens een aantal toeren zonder te meerderen verder en dan hetzelfde aantal steken minderen als je in het begin het gemeerderd.
Haak de beide zijkanten dicht en begin nu de bovenrand te haken. In de volgende twee toeren van de bovenrand minder je steken zodat de opening kleiner wordt en je tas rond gaat lopen. Ga net zo lang door met minderen tot je tevreden bent en de rand hoog genoeg is naar je zin.
Handvat eraan haken, eventueel een lus en een knoop waarmee je de tas kunt afsluiten en klaar is je clutch!

Veel haakplezier!

Reacties