Papieren kralen sieraden

Het maken van papieren kralen heeft me helemaal in zijn greep. Het is zo ontzettend leuk om te doen en geeft zulke mooie resultaten dat ik er voorlopig nog geen genoeg van heb. Inmiddels heb ik al diverse kettingen, armbanden en oorbellen gemaakt. En natuuurlijk houd ik er zelf ook een paar.

Hieronder een foto van zo'n fraai exemplaar. Ik zal een korte uitleg geven hoe ik de kralen heb gemaakt.Een schitterende oranje-bruine ketting met 3 strengen. Het geheel doet een beetje denken aan een Afrikaanse ketting. Heel fraai en mooi om te zien en niet moeilijk om te maken. De kleine oranje kralen zijn gelakt met een mengsel van vernis en oranje verf. Niet te dik zodat je de oorspronkelijke tekening van het papier er nog doorheen ziet.Zo ook de langwerpige bruine kralen. Gemaakt van een tv gids, dus met lekker veel tekst erop. Het bruine is niet geverfd, maar ik heb met een dikke bruine stift een streep langs de snijrand getrokken. En dan over de helft van die streep knippen zodat op iedere kant nog een streepje bruin zit. En rollen maar. Ze krijgen je kralen een bruine tint met heel fijne witte of andere kleurige streepjes. Geweldig leuke techniek, eenvoudig en met verrassend effect.
De grote oranje kraal is gemaakt van 6 stroken papier, aflopen in breedte van 3 naar 0 cm. De stroken schelen steeds een halve centimeter van elkaar. Plak ze voorzichtig op dezelfde breedte aan de achterkant aan elkaar en knip het teveel aan plakband weg. Nu rol je ze op met een rechte kant aan een zijde. Die rechte kant druk je na het rollen en vastplakken iets verder uit zodat je een holte in de kraal krijgt. Met andere breedtes en lengtes krijg je hier weer een ander resultaat mee.
In deze holte komen de 3 strengen bij elkaar.

Alle kralen krijgen minstens 2 vernislagen zodat ze stevig en waterafstotend zijn. Na het drogen voelen ze een beetje houtachtig aan. Heel licht en mooi om te zien.
Mochten ze toch nat worden, dan vallen ze echt niet meteen uit elkaar. Laat de kralen dan goed drogen voordat je ze opnieuw gebruikt.

Hier vind je een video tutorial over het maken van een papieren koker en het kleuren van de randjes.


Veel plezier met het maken van je eigen kralen!

Meer weten over het maken van papieren kralen, kijk dan eens bij deze boeken.

Op een andere manier papieren kralen maken? Probeer dan dit apparaatje eens:

Reacties