Sieraden van papieren kralen

Nog meer kettingen en armbanden van papieren kralen.

Wie mij volgt op Instagram ziet ze regelmatig voorbij komen: nieuwe kettingen, armbanden en oorbellen gemaakt van papieren kralen. Het zijn er aardig wat die ik sinds mijn eerste kennismaking met deze manier van zelf kralen maken heb geproduceerd.Omdat ik meer kralen maak dan ik er kettingen van kan maken, zet ik er ook een aantal in de winkel. Veel te enthousiast begin ik soms aan een nieuw idee om er vervolgens achter te komen dat ik eigenlijk niet goed weet wat ik van die kralen zal maken. Die kralen komen in de webwinkel terecht om er andere mensen weer gebruik van te laten maken.

Grote ronde kralen zijn wel mijn favoriet. Mooi rond en lekker dik, felle of soms gedekte kleuren. Heel eenvoudig om te maken.

Neem 4 tot 6 stroken papier in een vorm die aan beide zijden schuin toeloopt naar een punt. Die neem je allemaal bij elkaar, zorg dat de bovenkant gelijk is en ze ook mooi over elkaar passen. Begin te rollen en houd de zijkanten iets schijn. Stuur zonodig met je vingers wat bij.
Als je bijna bij het einde bent, doe je lijm op alle punten en rol ze netjes over elkaar tot een puntje. Klaar is je kraal. Bewerk hem zeker 3 keer met vernis om alle papiertjes op die manier goed tegen elkaar te krijgen en de openingen ertussen te vullen. Maak het gat in de kraal zonodig iets ruimer door er voorzichtig met een prikker of dikke stopnaald doorheen te gaan.


Ik gebruik meestal een zelfgemaakte roller met een splitpen. Hierdoor krijg je een gaatje met twee delen. Handig, omdat de kleine kralen zich dan niet in je kraal kunnen verstoppen, minder handig als je een dikkere draad wilt gebruik. In dat laatste geval maak je het gat rond en iets ruimer. Maar doe dat pas na het vernissen omdat je anders de kraal uit vorm zou kunnen duwen. Na het vernissen zit alles veel steviger aan elkaar en verschuift het niet meer zo snel.

Heel vaak trek ik met een dikke stift gekleurde lijnen aan de zijkant van het uitgeknipte of gesneden strookje zodat je een gekleurde lijn krijgt die mooi over de hele kraal doorloopt. Ook maak ik vaak gebruik van papier uit tijdschriften die ik vooraf met een bepaalde kleur verf bestrijk en dan pas ga snijden of knippen. De tekst en plaatjes die er nog doorheen komen geven er een apart effect aan.

Het nieuwste wat ik probeer zijn papieren kralen met een paperclip. Gaat ook prima, maar bedenk van tevoren hoe je ze aan elkaar wilt maken. Wil je dat met de clips doen, dan moet je ze voor het rollen van de volgende kraal aan elkaar vastmaken, anders moet je ringetjes gebruiken. Net wat je wilt, maar bedenk het wel vooraf.

Veel plezier met het maken van je eigen papieren kralen. Ik hoop dat ik je weer wat ideetjes heb gegeven nog meer moois te maken.

Groetjes,
Jose

Op een andere manier papieren kralen maken? Probeer dan dit apparaatje eens:

Reacties