Wat maak je met een lijmpistool?

Werken met een lijmpistool

De rondjes van papier die ik had gemaakt, moesten ook aan elkaar worden gelijmd. Met gewone lijm duurt het vrij lang voordat het een stevige constructie wordt. Elk rondje moet je steeds ondersteunen omdat het anders loslaat. Wat weer betekent dat je lang moet wachten tot de lijm hard is geworden voordat je verder kunt gaan.

Op YouTube zie je vaak van die handige lijmpistolen waarmee je in no time zo'n leuke schaal van papieren rondjes in elkaar zet. Dus op zoek gegaan naar instructies. De voor- en nadelen bekeken van zo'n ding en uiteindelijk naar mijn favoriete semi-hobbywinkel gegaan. Een lijmpistool met genoeg lijmsticks was snel aangeschaft en is daar niet duur.
Het duurt bij dit model lijmpistool wat langer voordat hij is opgewarmd en de lijm is gesmolten. In de verpakking zaten twee sticks. De eerste was al vrij snel op omdat er in de instructies staat dat je in de trekker moet knijpen totdat er lijm uitkomt.
Juist. Dat ding werkt ongeveer hetzelfde als een kitpistool en duwt door te knijpen het patroon naar binnen. Het eerste smolt in het pistool, dus een tweede erin gestopt omdat er nog altijd geen lijm uitkwam. Daarna kwam er inderdaad lijm uit. Na even wat gerommeld te hebben met de lijm, werd het te laat en trok ik de stekker eruit. Over het resultaat was ik niet direct enthousiast. De tweede stick kwam er overigens zonder te zijn gesmolten weer uit. HIj had alleen de lijm er verder ingeduwd.
Omdat ik de vorige avond genoeg papieren rondjes had gemaakt, had ik voldoende om verder te gaan. Stekker in het stopcontact. De tweede lijmstick er weer in en wachten tot het pistool warm genoeg was. Daarna aan de slag gegaan met het lijmen van de papieren rondjes.


Je moet wel heel erg snel zijn en alles klaar hebben liggen, want de lijm blijft lopen zelfs als je niet knijpt. Als de lijm eenmaal uit het apparaat is, wordt hij vrij snel hard, dus je kunt hem maar even goed gebruiken. Een fout herstellen zit er niet in, dan breek je meteen je rondje los. Ook trek je draden als je een dotje lijm ergens op hebt gedaan. Die ook weer snel hard worden.


Hij lijmt wel fantastisch! Zelfs na een paar minuten zit de schaal echt stevig in elkaar. Een nadeel is dat je niet iets even kunt herstellen, de lijm is echt binnen een paar seconden hard. Trek je iets los, dan plakt de lijm ook niet meer. En je ziet klodders en lijmdraden op je project. Dat is dan weer wat minder, maar vast een kwestie van oefenen. Je kunt de hard geworden stukken er voorzichtig af halen met een scherp mesje of een klein schaartje. De lijm die ik de vorige avond op een rondje had gedaan, kwam overigens ook zonder problemen los. Het rondje bleef heel ook al is het papier.

Reacties