3D abstract schilderij van gerold papier

3D schilderij, canvas van gerold papier

Kleine rolletjes verwerkt tot een kleurrijk 3D geheel

Dit 3D schilderij op canvas is helemaal opgebouwd uit gekleurde rolletjes. Je kunt het recht of schuin in een punt hangen, net wat je zelf het mooist vindt. De rolletjes lopen vanuit het midden naar buiten toe en eindigen in een rand van woordstukjes. Ik ga stap voor stap uitleggen hoe ik dit schilderijtje heb gemaakt, al denk ik dat de foto's ook al heel duidelijk zijn.

Korte stukjes rollen

Voor dit project heb ik, net als voor de schilderijtjes die bij elkaar de THEE vormen, gebruikgemaakt van een tijdschrift met alleen tekst. Ideaal is de Favoriet. Dun papier, lekker veel woorden op een blad en niet te groot. Ik heb voor elk rolletje de maat 5 x 17 cm aangehouden waardoor je precies een heel blad gebruikt en niks weg hoeft te gooien. Zo gaan er 8 rolletjes uit 1 velletje papier. De laatste 2 rolletjes worden dwars uit de onderkant geknipt en zijn iets korter, maar dat is niet zo erg. Voor het rollen gebruik ik breinaald nr 5.

De bovenzijde van het papier kun je inkleuren of verven zoals ik heb gedaan met deze strookjes. Alleen het laatste stukje is immers zichtbaar. Een beetje lijm op de uiterste rand en je kunt het rolletje dichtplakken. De rolletjes heb ik na drogen doormidden geknipt.

3D schilderij, canvas van gerold papier

Je begint vanaf de buitenkant de kleine rolletjes op het canvas te lijmen. In dit geval heb ik steeds een stukje ingelijmd en de rolletjes erop gelegd in een willekeurige patroon. Daarna heb ik de volgende rand in kleur gelegd en gelijmd. Het onderste deel van de rolletjes heb ik platgemaakt, dat stukje lijm je vast op het canvas omdat je rolletje anders geen houvast heeft. Doe ook wat lijm tussen de letterstrookjes en de eerste rij gekleurd zodat ze stevig met elkaar worden verbonden. De lijm die ik hiervoor heb gebruikt is kinderlijm van Action met een handige verdeeltuit.

3D schilderij, canvas van gerold papier

En zo vul je het schilderij langzaam verder op. In het gewenste patroon, of willekeurig. Ik heb gekozen voor kleurovergangen en heb lijntjes uitgezet op het canvas. Elk strookje lijm je vervolgens apart vast. Verdeel een beetje lijm op de achterzijde en leg het tegen het vorige. Ook op de bodem, het canvas, heb ik steeds van een beetje lijm gedaan zodat het ook daar vast komt te zitten.

3D schilderij, canvas van gerold papier

3D schilderij, canvas van gerold papier


Vul het geheel verder op naar je eigen inzicht en werk zo langzaam naar het midden toe. Het midden kun je op diverse manieren afwerken. Ik heb ervoor gekozen de rolletjes bij elkaar te laten komen zodat je een echt middelpunt krijgt. Je kunt er ook een steen of knoop overheen lijmen.

En zo vul je het schilderij langzaam verder op

Dit schilderijtje is in mijn ogen verre van perfect voor een eerste 3D project, maar leuk om te zien en te doen. Ik weet nu al dat ik er vast en zeker nog meer ga maken.

Veel plezier met het maken van je eigen schilderij. Het is superleuk om te doen en je kunt je fantasie lekker los laten gaan. Laat ook eens wat resultaten zien!

Reacties