Translate

Haaktips

Haaktips en weetjes

Op deze pagina ga ik haaktips verzamelen. Handige weetjes die ik tijdens het haken tegenkom of zelf ontdek. Heb jij ook handige haaktips die je graag wilt delen? Zet ze dan onder dit bericht in een reactie.

Amigurimu rondhaken

Als je net als ik graag amigurumi knuffels haakt, ontkom je niet aan het in spiraal haken van de hoofdjes, benen en lijfjes. Dan weet je ook dat je min of meer rechte hoeken krijgt als je steeds toer na toer boven dezelfde steek meerdert. Om dit te voorkomen meerder (of minder) je niet alle toeren boven elkaar. Op die manier krijg je niet de 6 of 8 hoekige vorm die je werk anders aan dreigt te nemen.
Dit doe je vooral als je 4 of meer vasten voor een meerdering moet haken. De eerste toer haak je [4 v, 2 v in 1] en dat herhaal je 6 of meer keer. De volgende toer waarin je [5 v, 2 v in 1] moet meerderen, haak je eerst 2 v, 2 v in 1. Pas vanaf daar begin je met het haken van wat tussen de haakjes staat. Je herhaalt die dan geen 6 keer, maar 5 keer. Je eindigt met 3 v omdat je die minder hebt gehaakt bij de eerste steken. De volgende toer ga je weer verder met de normale meerdering.
Dit is een kleine aanpassing waarvoor je niet eens het patroon hoeft te veranderen. Met als gevolg dat je kopje of lijf ook echt mooi rond wordt en je geen hoekige kanten krijgt. In de tussentoer haak je steeds de helft van de vasten die je normaal zou haken voor de meerdering. Op deze manier verspringt de meerdering in elke toer. Dit kun je ook toepassen bij het minderen.

Met een dunne draad 'dik' haken

Deze tip kwam ik tegen op internet en wil ik graag hier delen. Je hebt geen dik garen in huis, maar wel een geweldige leuke kleur die je wilt gebruiken om een patroon te haken waar je haaknaald 7 of 8 of nog dikker voor nodig hebt. Op deze manier kun je eenvoudig van dun garen een draad maken die 3 keer zo dik is zonder dat je met 3 bollen tegelijk hoeft te werken.
Op deze video wordt duidelijk uitgelegd hoe je dat doet.

Deze video is gemaakt door Handwerkles

Magische ring

De magische ring kom je heel veel tegen als je amigurumi haakt. Het lijkt in het begin ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. In dit filmpje wordt het duidelijk uitgelegd hoe je dat doet. Daarna zal ik mijn manier uitleggen.

Deze video is gemaakt door Handwerkles

Zelf maak ik niet de lus om mijn vinger, maar zet ik gewoon een eerste steek op. In plaats van die aan te trekken, laat ik hem wat losser en haak dan de tweede losse. Hierna haak je de vasten of stokjes in de ring die je nodig hebt voor het begin van je rondje in de eerste steek.
In deze video leg ik het uit. Let niet op het geluid van de parkietjes ;)

Deze video is gemaakt door HeyLeuk


Van kleur wisselen

Als je overgaat naar een andere kleur wil je die afwisseling het liefst zo mooi mogelijk maken. Dat doe je door de laatste steek voordat je van kleur verandert, niet helemaal af te maken. De laatste doorhaal, bij vasten of stokjes, haak je de nieuwe kleur aan en maakt daarmee de steek af. Hierna kun je verder haken in de nieuwe kleur.
In deze video wordt het nog eens langzaam uitgelegd.

Deze video is gemaakt door Handwerkles

Haaknaald dikte

Gebruik voor het haken van amigurumi knuffels altijd een 1 maat kleinere haaknaald dan op het label staat zodat de gaatjes niet te groot worden. Zo wordt de knuffel steviger en komt de vulling niet gemakkelijk naar buiten

Hakend een opzettoer

Zet al hakende een opzetlijn en de eerste toer op. Hierdoor krijg je geen te vaste of te losse opzetlijn en haak je direct de eerste toer eraan vast. Hieronder een duidelijk filmpje hoe je dat doet.


Deze video is gemaakt door Handwerkles

Oogjes voor een knuffel

Als je amigurumi knuffels haakt, ontkom je er bijna niet aan. De meeste knuffels hebben ogen. Je kunt veiligheidsoogjes gebruiken, maar ze ook zelf maken. Dat doe ik. Meestal bevestig ik ze op de kop voordat ik het hoofd verder afwerk en sluit.
Neem een stukje draad in de gewenste kleur. Maak een driedubbele knoop, leg er nog een knoop bovenop. Dat is je oog. Steek de draden aan weerskanten van de vaste waarin het oog moet komen. Aan de binnenkant leg je een dubbele knoop en een knoop erbovenop zodat alles goed vastzit. Klaar.

Maar wat als je de ogen vergeet aan te brengen? Wat mij nogal eens overkomt. Geen nood, ook daar is een veilige oplossing voor. De ogen moeten immers goed vast blijven zitten.

Neem een langere draad. Markeer de beide plaatsen waar de ogen komen te zitten met een kopspeld. Steek de draad aan weerskanten van de vaste en zorg ervoor dat beide uiteinden even lang zijn. Leg nu een dubbele knoop en een knoop erbovenop en rijg de draden kruislings over de ogen naar de andere vaste waar het tweede oog moet komen te zitten. Trek ze niet te strak. 


Aan beide kanten van de vaste heb je nu weer een draad. Maak een dubbele knoop en een extra knoop in de draden en steek de draden ook nu kruislings door de vaste naar binnen. De draden steek je zo ver mogelijk door de kop heen zodat ze niet zomaar naar boven komen. Trek ze iets strak en knip ze af. De draad gaat vanzelf weer naar binnen en wordt vast vastgehouden door de vulling.
Heb je zelf ook van die handige tips, laat het dan eens weten in een reactie hieronder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten