Niet-kneden zuurdesem brood

zuurdesembrood niet kneden
Een brood bakken zonder langdurig te kneden. Je vindt er talloze recepten van. Hier is mijn variatie. Ik bak al jaren wekelijks een paar zuurdesem broden. Heerlijke broden, met of zonder noten en fruit erin. Daarin probeer ik altijd de gemakkelijkste recepten te vinden.


Zo heb ik een boekje met verschillende zuurdesembrood recepten erin. Daarin staat een manier om zonder te kneden een heerlijk brood te krijgen. Dat wordt dan wel gebakken in een pan die in de oven gaat, met deksel erop. Hmm, daar haak ik af. De broden bak ik het liefst in een bakblik, ook omdat er geen twee pannen in mijn oven passen.

Dus aan het proberen geslagen en dit is mijn eigen recept voor lekker zuurdesembrood geworden:

Omdat ik altijd twee broden tegelijk bak, gebruik ik de volgende hoeveelheden:
Zuurdesem 's ochtends uit de koelkast halen en aanvullen met 100 gram meel en 100 gram water.  Afgedekt op het aanrecht laten staan.

200 gram zuurdesem (het restant uit de pot gaat afgedekt terug in de koelkast)
Een half zakje gist 3,5 gram (hoeft niet, kan wel. Of neem 1 zakje gist als je geen zuurdesem gebruikt*)
1 theelepel zout. (Ik gebruik minder zout, standaard hoeveelheid is 2 theelepels bij een kilo meel)
700 gram volkoren meel (Jumbo)
200 gram bloem (Jumbo)
540 gram water. Dit is afhankelijk van het gebruikte meel. Sommige meelsoorten hebben meer of minder water nodig. Je deeg mag best vochtiger zijn dan bij normaal kneden voor het lekkerste resultaat. Blijkt het de volgende dag toch te nat, dan kun je altijd meer bloem of meel toevoegen.

*Als je zonder zuurdesem bakt, neem dan een totaal van 1000 gram meel/bloem en 640 gram water.

Lees ook dit recept eens door voor de uitleg van hydratatie van het deeg en het maken van zuurdesem.

Neem een grote schaal omdat het deeg flink gaat rijzen. Hier heb je geen kneedmachine bij nodig, alleen een spatel om alles door elkaar te zetten. Maak het deeg 's avonds klaar. Meng eerst meel, bloem, droge gist en zout goed door elkaar. Voeg daarna zuurdesem en water toe. Roer tot al het water is opgenomen en het meel overal vochtig is. Zorg er voor dat er geen droog meel op de bodem van je schaal blijft liggen. Het geeft niet dat het vochtig is.

Zet de schaal afgedekt met een vochtige doek of een douchemuts op het aanrecht en laat het lekker staan tot de volgende ochtend. Je deeg rijst er aardig op los als het goed is, en heeft de volgende ochtend een behoorlijke hoogte bereikt. Het deeg mag plakkerig en wat vochtig zijn. Dat geeft niks.

Bestrooi je aanrecht met bloem en giet daar het deeg op. Even een paar keer vouwen, desnoods iets bestrooien met bloem om te voorkomen dat je handen direct onder het plakkerige deeg komen te zitten. Verdeel je deeg in twee stukken, vouw het nog een paar keer en vorm er dan een brood van. Doe het brood in de beboterde vormen en laat het afgedekt nog twee uur staan om opnieuw te rijzen. Als het goed is rijst het nu weer flink.

Verwarm de (hetelucht)oven voor op de hoogste stand. Als deze op temperatuur is, zet je de oven op 180 graden. Plaats de bakblikken in met midden van de oven en bak je broden in 1 uur gaar.
Klop op de onderkant van het brood om te controleren of het gaar is. Laat ze afkoelen op een rooster.

Smakelijk eten!


P.s. Ik ben een keer vergeten mijn desem 's morgens uit de koelkast te halen en te voeren. Dat heb ik die avond net voor het mengen met de rest nog aangevuld met 100 gram water en meel en daarna 200 gram van het totaal bij het meel gedaan. Het deeg is prima gerezen en het brood smaakte heerlijk.Reacties